This is simply.com
Klima

5 gode vaner, der sænker dit elforbrug

By marts 8, 2021 No Comments

Hvor meget el bruger du?

Det årlige forbrug i en gennemsnitlig dansk familie ligger på 1600 kWh pr. person. Men Energistyrelsen har faktisk beregnet, at det er muligt at skære sit forbrug ned til 1000 kWh uden at give afkald på komfort. Det handler om at ændre vaner og have fokus på at købe energirigtige apparater. Vi ved, at energibesparelser er med til at mindske udledningen af drivhusgasser og den såkaldte sorte energi fra kul og olie. Så hvordan kan vi spare på strømmen og forbedre klimaet for kommende generationer?

Følg disse fem vaner og skru ned for strømforbruget

En gennemsnitlig dansk familie bruger mest el på TV, underholdning, vask, køle- og fryseapparater, belysning og madlavning. Forbruget er således fordelt på flere parametre, men det er kun en fordel, når du vil skrue ned det samlede forbrug.

Se efter energimærkningen, når du køber TV

Energimærket viser dig hvor stort et forbrug, det pågældende fjernsyn har. Skalaen går fra A+++ til D, hvor A+++ er bedst. Mærket oplyser også om det årlige energiforbrug ved 4 timers brug pr. dag, skærmens størrelse, og om tv’et har en synlig afbryder. Et 42″ TV med energimærke B koster 280 kr. om året i strøm, hvis det er tændt 4 timer om dagen, mens et A++ koster 110 kr. Husk også at slukke for dit TV, når du ikke bruger det.

Tøjvask ved lav temperatur

Sørg for at fylde vaskemaskinen op. I gennemsnit vasker vi danskere kun 3,2 kg tøj ad gangen, selvom vores vaskemaskiner er beregnet til det dobbelte. Vask ved 20 eller 30 °C. Ved en halvering af temperaturerne fra 40 til 20 °C, sparer du 55 % af elforbruget. Hæng tøjet til tørre i stedet for at bruge tørretumbler.

Gå efter LED lyskilder

LED-pærer bruger 4-5 gange mindre strøm end halogenpærer. Halogenpærens levetid er ca. 2 år, hvorimod LED holder 10-15 år ved gennemsnitlig brugstid. Gå efter en lysfarve på 2.700-3.300 Kelvin. LED-pærer kommer i alle typer og størrelser – og både energiøkonomisk og designmæssigt fremtidens lyskilde. Udskift dine standard E27 pærer, lysstofrør og halogenspots og mærk besparelsen. Bestil i dag fra det store udvalg hos LavprisEL.dk

Dit køleskab og fryser skal ikke være koldere end anbefalet

Hold 5 °C i køleskabet og -18 i fryseren. Det skal ikke være koldere end det. Når du sænker temperaturen i dit køleskab med bare en grad, stiger strømforbruget med 5 %. For hver grad, temperaturen i din fryser kommer under -18 °C, stiger dit elforbrug med ca. 2-3 %. Husk desuden at købe energibesparende apparater, når du køber nye hårde hvidevarer.

Fyld opvaskemaskinen op – og skru ned for temperaturen

Det kan ikke svare sig at vakse klatvaske – hverken når det kommer til tøj eller service. Derfor: Fyld opvaskemaskinen helt op og vask ved et øko-program ved lavere temperatur. Hvis opvasken kan klares ved 50/55 °C, bruger det 10-20 % mindre strøm end ved 65 °C. En udbredt misforståelse er også, at man skal skylle al service af inden det kommer i maskinen. Men det øger kun dit vandforbrug og evt. opvarmningen af vandhanevandet.

PlastikNejTak.dk

Author PlastikNejTak.dk

More posts by PlastikNejTak.dk

Skriv en kommentar