Vil du gerne blive bedre til affaldssorrtering eller vil du generelt bare gerne vide hvilken skraldespand du skal smide mælkekartoner i? Vi giver dig alle de svare du søger og flere til, så du kan blive en sand mester til at sortere affald.
I Danmark så smider vi i gennemsnit 593 kilo affald ud pr. indbygger, hvert eneste år. Det er faktisk en af de højeste tal i hele Europa og tallene er steget i de senere år. Hvis du er interesserede i at følge tallene, så kan du se de nyeste rapporter der bliver opdateret hos miljøstyrelsen her.
Indholdsfortegnelse
Sådan er vi blevet bedre til affaldssortering
Tilbage i 2013 så genanvendte vi cirka 40% af vores almindelige husholdsningsaffald, mens vi i 2015 kom op på 46%. Dette er en rigtig flot forbedring, som er kommet ved at vi er blevet bedre til at genanvende ting som pap, papir og metal – efter at det er blevet smidt ud.
Affaldssortering i din kommune
Der er forskel på hvordan og hvor meget du skal sortere dit affald, afhængig af hvilken kommune du bor i. Men det afhænger også af om du bor i hus eller lejlighed.
Du kan finde information omkring hvordan du skal sortere affald i din kommune på Borger.dk hvor du blot skal vælge den kommune du bor i. Vi har lige samlet en kort beskrivelse af 3 af de store kommuner i landet, for at give dig en ide om hvordan affaldssortering i de forskellige kommuner fungere.
Affald københavn
Affald i københavn som du skal stå for selv, vil i langt de fleste tilfælde være dagrenovation. Dagrenovation er alt det affald som du smider i din skraldespand, som ikke kan genanvendes, som f.eks. kan være fordi det er madrester eller giftigt. Det er også skrald som heller ikke kan komme på komposten.
Affald i københavn kan nu også bruges i bionedbrydelige poser som kan smides i en særlig bioskraldespand. Disse små grønne poser skal bindes en knude på, for at mindske dårlig lugt. Og
Husk at hvis du sortere affald i københavn, så må du IKKE bruge almindelige plastikposer, men kan blot bestille flere bioposer her.
Affald Odense
Affald i Odense er ikke helt det samme som i københavn kommune. Odense byråd vedtog i 2018 at affaldssortering i odense skulle forbedres. Denne ny affaldsordning i odense betyder at alle der bor i Odense kommune skal have afhentet deres madaffald, restaffald samt papir, småt pap og glas / metal ved deres husstande. Ordningen startede i oktober 2019, hvor der kom nye affaldsbeholdere til affald i odense.
Plastik er dog ikke en del af denne løsning og skal forsat afleveres på genbrugsstationen. Du kan læse mere om affald i odense her
Affald Aalborg
Affald i Aalborg bliver afhentet på hjemmeadresserne hvis man bor i hus og på fællesarealerne hvis man bor i lejlighed. Affald i aalborg bliver sortere i containere, hvor der både bliver sorteret med restaffald, men også plastik, metal samt pap og papir. Her bliver der brugt almindelige plastikposer som affaldsposer, som bliver leveret af Aalborg Forsyning som en del af afhentningsordningen, så hvis man løber tør kan man blot bestille flere på deres hjemmeside. Du kan læse mere om affald i Aalborg kommune her.
Hvad er Dagrenovation?
Dagrenovation er størstedelen af det affald som vi smider ud til dagligt. Det er altså affald som vi ikke kan genbruge, sortere fra fordi det kan være farligt eller smide på vores kompost.
Nedstående affald høre under dagrenovation:
- Madaffald
- Mælkekartoner
- Flamingo, papir, pap eller plastik som ikke kan genbruges grundet der er rester af mad på det, samt pizzabakker.
Affaldssortering – Sådan sortere du affald
Affaldssortering kan være svært, fordi du måske ikke er helt sikker på hvordan du skal sortere dit affald til dagligt, og hvad for noget affald der skal i hvilken skraldespand. Så derfor har vi givet dig et overblik over dette.
Pap
Pap samt papir skal som regel i den samme container afhængig af hvilken kommune du bor i. Papaffald kan være ting som pap fra din husholdning, dog skal du være opmærksom på at der ikke må være madrester på det pap du smider i papcontaineren. Det kan være ting som emballage fra mad såsom havregryn og andre emballager der indholder mad som ikke har madrester på sig.
Plastik
Plastik er en af de vigtige ting at sortere. Plastikaffald kan være ting som beholdere eller dunke til rengøring som ikke er farligt, æggebakker, plastikposer og andet blød plastik.
Du må ikke smide plastik som har indeholdt farlige kemikalier, eller ting som printerpatroner eller beholdere der har indeholdt make up.
Metal
Metalaffald er primært småting som f.eks. konservesdåser til mad som f.eks. tun og makral, men kan også være ting som serveringsservice eller småt værktøj.
Du må også stadig smide tingene i metal, hvis der også er andet materiale en metal, da alle andre materialer bliver smeltet på genbrugsstationen.
Hvad er storskrald?
Storskrald er nogle af de helt store ting i hjemmet og husholdningen som ikke passer i de containere som er til rådighed. Storskrald kan være ting som møbler, hårde hvidevarer, stort haveaffald, cykler og lignende. Storskrald må højest være 150 cm lang og må ikke være højere end 120 cm højt.
Hvad skal man gøre med storskrald?
Hvis man bor i lejlighed så er der ofte mulighed for at kunne stille sit storskrald i gården mens hvis man bor i hus så vil man i f.eks. Københavns kommune kunne få hentet sit storskrald 4 gange om året. Du kan tjekke din kommune her.
Hvis du står og skal af med noget storskrald nu og her, så må du tage en tur på genbrugsstationen.