This is simply.com
Blog

Gør-det-selv: Forbedr dine vinduer

By oktober 17, 2020 No Comments

Har du vinduer, der binder? Især gamle vinduer har en tendens til at binde. Det kan også være, at dine vinduer trænger til en udskiftning – måske en bedre løsning kan være træ-alu vinduer (prøv evt. at kigge hos denne leverandør)? Nogle gange kan det let ordnes, og andre gange skal der mere til. Læs her, hvordan du kan gøre, hvis dine vinduer binder.

Hvorfor binder mine vinduer?

Det kan være svært at undgå. Når gamle vinduer binder, skyldes det ofte, at de har sat sig, eller at der er kommet meget maling på gennem årene. Derfor skal der ofte en renovering til, så dine vinduer kan glide let igen.

Forarbejde

Inden du går i gang med den helt store renovering af dine vinduer, er det en god idé først at forsøge sig med at stramme de beslag, som vinduerne er hængt op på i karmen. Måske det kan løse problemet – og hvis ikke, så kan du gå videre med den reelle renovering af vinduerne.

Sæt vinduerne i stand

Her er en liste over en fremgangsmåde, når du skal sætte et vindue i stand:

  • Først tages beslagene af vinduesrammen og af karmen.
  • Skrab derefter malingen af rammer og karm.
  • Høvl den del af vinduet, der binder, eksempelvis med en el-høvl.
  • Sørg gerne for, at der er et par millimeter mellem ramme og karm, så vinduet ikke binder igen efter maling.

 

Fokus på de skæve hængsler

Efterfølgende kan du rette blikket mod hængslerne på vinduet. Hertil kan du starte ud med at undersøge, om hængslerne er blevet skæve. Hvis de er det, så kan de rettes ud med en hængselbukker, som kan vride hængslet. Her skal du være forsigtig i dit arbejde med hængselbukkeren, da den kan gøre mere skade end gavn, hvis den ikke bruges korrekt.

Er du i tvivl, så kontakt en tømrer eller snedker for hjælp.

Når vinduet passer

Nu står du forhåbentligt tilbage med et vindue, som passer. Derefter skal der slibes rammer og karme med sandpapir korn 80, hvorefter det er en god idé at pudse efter med noget finere sandpapir korn 240. Tør til sidst det overskydende støv af, inden du begynder at behandle træet.

Den rette maling

Som det sidste er det vigtigt, at du vælger den rigtige maling til dine vinduer. Her kan du med fordel undgå plastikmaling, da det forhindrer træet i at ånde. I stedet kan du bruge enten linoliemaling, oliemaling eller vandbaseret akrylmaling.

Hvis du bruger linoliemaling, skal du først grunde træværket med ren linolie. Vælger du oliemaling skal du grunde med grunder.

 

PlastikNejTak.dk

Author PlastikNejTak.dk

More posts by PlastikNejTak.dk

Skriv en kommentar