This is simply.com
Bæredygtighed

Plastik – Hvad er plastik?

By august 12, 2022 No Comments

Plastik findes overalt i vores verden, men hvad er plastik endeligt? Få svar på hvordan man laver plastik og hvor hvilke typer plastik der findes i denne artikel. 

Plastik er noget som vi alle sammen bruger i hverdagen, og har med at gøre i løbet af vores hverdage. Men meget få ved hvad plastik rent faktisk er og hvordan det fremstilles og bliver genanvendt igen. Vi går igennem disse spørgsmål, så du har en bedre forståelse for hvad plast er for en størrelse.

Hvordan laver man plastik?

Hvordan laver man plastik?

Hvordan laver man plastik?

Plastik bliver fremstillet af olie, hvilket mange ikke er klar over. Olie bliver også brugt til forbrændingsmotorer hvor det røger direkte op i luften og skader vores luft og miljø. Når olie bliver brugt til plastik, så kan det til gengæld genbruges mange gange og derved gøre gavn i langt længere tid.

Råolie er den olie som bliver brugt til at lave plastik / plast. Udover olie så bliver der også brugt kul, cellulose samt naturgas og salt. Cirka 5% af olieforbruget i verden bliver brugt til plastik, og størstedelen bliver, ikke overraskende, brugt til forbrændingsmotorer, hvor olien kun kan gavne én enkelt gang. Men hvis vi bruger olien til plast, så kan denne olie gøre gavn langt flere gange, både fordi man kan genanvende plastik men også fordi man kan lave det til flere forskellige produkter og når det ikke kan genanvendes mere, så kan det også blive brugt til at lave energi på et forbrændingsanlæg. Der findes også en masse informationer omkring hvad dine børn kan lege med som ikke nødvendigvis er plastik på websitet barneguiden.dk hvis du søger inspiration.

Hvordan laver man produkter i plastik?

Man kan bruge flere forskellige produkter for at lave produkter i plastik. Når man skal lave ting i plast, så er de vigtigste ting en sprøjtestøbning, termoformning, folieblæsning og ekstrudering.

Sprøjtestøbning: Sprøjtestøbning bliver brugt som den mest brugte måde at fremstille plastikprodukter på. De danske plastikvirksomheder bruger sprøjtestøber til alt lige fra de mindste dele i et høreapparater til Lego klodser eller til de større dele i biler.

Termoformning: Termoformning bliver også kaldet for vakuumformning som også er en af de ældste metoder når man laver plastik.

Ekstrudering: Når man gør brug af ekstrudering så laver man plastik som i teorien kan få en uendelig længde.

Hvilke typer plastik findes der?

Der findes mange forskellige typer plastik som alle har hver deres egenskaber med både fordele og ulemper.

De to hovedgrupper af plastik som findes er henholdsvis:

Hærdeplast: Det bliver aldrig blødt igen når det først har fået sin form. Dette bruges til mange typer ting, såsom legetøj som f.eks. Spikeball havespil

Termoplast: Denne type plastik bliver blød når den bliver varmet op igen, mens den bliver hård når den bliver kølet ned igen.

 

Så meget plastik smider vi ud

Vi bruger meget plastik i Danmark, men hvor meget plastik smider vi ud i løbet af et år? Meget plastik bliver genanvendt og i hver husstand bliver der smidt hele 54 kg plastik ud hvert eneste år. Plastik bliver indsamlet i skraldebiler som udelukkende køre med plastik eller både med plastik og metal. Her kommer det hele i et stort sorteringsanlæg som kan kende forskel på materialerne, og derefter kommer plasten videre til en fabrik som kan genanvende plastaffaldet.

PlastikNejTak.dk

Author PlastikNejTak.dk

More posts by PlastikNejTak.dk

Skriv en kommentar