This is simply.com
BæredygtighedMiljø

Svanemærket Guide

By august 12, 2022 No Comments

Mange af os har set det grønne mærke med teksten svanemærket, når vi er ude at handle. Ja, du har måske endda nogle af disse produkter stående hjemme i skabet som eksempelvis kan være en shampoo, vaksepulver eller lignende produkter. Men du er måske lidt i tvivl om hvad Svanemærket endeligt står for og hvorfor det er en god ide at vælge produkter med det grønne svanemærke i din hverdag? Det får du svar på i denne artikel.

Hvad er Svanemærket?

Hvad er Svanemærket?

Hvad er Svanemærket?

Svanemærket er en af verdens sværeste miljøcertificeringer at få, og gør det derfor lettere for dig som forbruger, når du skal vælge nogle af de bedste produkter for miljøet.

Svanemærket’s vision er at mindske den samlede miljøbelastning som vi har når vi producere produkter til forbrug. Det er et yderst ambitiøst mål at sætte sig, da det er nødvendigt at man kender hele produktets rejse, lige fra der hvor der normalt opstår miljøproblemer til hvilke løsninger disse produkter har.

Når man som forbruger køber produkter i butikken, så har disse produkter været på en længere rejse, som man ikke lige umiddelbart tænker over. Først og fremmest så skal produktet designes og derefter skal der skaffes råvarer så produktet kan produceres af medarbejderne på fabrikken, hvor der ofte bliver brugt kemikalier og energi. Nu skal produktet have emballage og sendes videre ud i butikken hvor vi som forbrugere kan købe dem til vores forbrug, hvorefter produktet skal videre til genbrug eller genanvendelse.

Svanemærket er et officielt  miljømærke

Svanemærket er bakket op af myndighederne og er derfor blevet lavet til et officielt miljømærke i Danmark, men også i hele Norden. Svanemærket blev grundlagt i 1989 af det Nordiske Ministerråd og her i Danmark bliver svanemærket bakket op af Miljø- og Fødevareministeriet.

Krav for at få svanemærket produkter

Der er mange krav til svanemærket produkter, som også er årsagen til at det er en af de skrappeste mærkningsordninger i verden. Vi kigger her på nogle af de krav der er til svanemærket produkter, for at de kan få det velkendte svanemærke.

Produkter har forskellige krav

Svanemærket har produktspecifikke krav hvilket betyder at hvert produkt forskellige krav og regler de skal følge for at kunne være svanemærket. Det betyder at tøj har deres egne krav, mens shampoo har deres specifikke krav og creme har deres særlige krav.

Krav til kemikalier

Noget som gælder alle svanemærkede produkter er at der er fælles meget skrappe krav til hvilke kemikalier der bliver brugt. Det betyder at man med svanemærket udelukker de kemikalier som kan skade mennesker eller miljø, eller ved at begrænse dem.

Disse krav hjælper også muligheden for at genanvende svanemærket produkter.

Tidsbegrænset certificeringer

Da det er vigtigt at svanemærket produkter hele tiden har den høje standard, så vil de også løbende blive kigget på og derved vil der være en tidsbegrænset certificering af svanemærkede produkter, for at sikre at de hele tiden holder kravene.

Hvis der kommer et nyt krav til blandt andet plejeprodukter, så er det derfor vigtigt at alle plejeprodukter med svanemærket kan bevise at deres produkt lever op til disse nye krav.

PlastikNejTak.dk

Author PlastikNejTak.dk

More posts by PlastikNejTak.dk

Skriv en kommentar